Tradycyjne i najbardziej charakterystyczne potrawy Bornholmu

śledzie w kuchni Bornholmu

Bornholm jest wymarzonym miejscem na wyjazd dla osób ceniących sobie spokój i lubiących klimat niewielkich miasteczek. Powinien być także jednym z obowiązkowych punktów na liście osób zainteresowanych lokalnymi produktami i potrawami. Rybołówstwo od lat jest podstawą gospodarki na wyspie, i to właśnie ryby są podstawą kuchni mieszkańców Bornholmu. Choć nie brakuje też innych charakterystycznych potraw.

Śledź w wielu wersjach

Odwiedzając Bornholm, koniecznie trzeba spróbować choć jednego z rodzajów śledzia. Doskonałą okazją są fiskebuffet, czyli rodzaj szwedzkich stołów, jakie można spotkać w prawie wszystkich wędzarniach. Można na nich znaleźć ryby oraz owoce morza podawane na wiele sposobów. Zazwyczaj towarzyszy im ciemny chleb oraz lokalne piwo. Najsłynniejszą potrawą, której nie może zabraknąć w takim bufecie jest Sol ver Gudhjem, czyli Słońce nad Gudhjem. Jest to wędzony na gorąco śledź podawany na ciemnym pieczywie ze szczypiorkiem, rzodkiewką i cebulą, a także… surowym żółtkiem. Dużą popularnością cieszy się także saltsild, czyli solony śledź z beczki. Obsmaża się go w tartej bułce i podaje z musztardą oraz buraczkami w occie.

Przekąski z tradycjami

Będąc na wyspie, warto także spróbować lokalnego sera pleśniowego Danablu z jedynej mleczarni St. Clemens. Produkowany w Klemensker ser zdobył w 1998 r. złoty medal w czasie światowej wystawy serów, a w latach 1980, 1998, 2010 i 2012 został nagrodzony pierwszą nagrodą podczas „World Cheeese Champion” w Winsconsin. Doskonale smakuje podawany wraz z żytnimi ciastkami rugkiks produkowanymi od 1924 r. w niewielkiej piekarni w Aakirkeby według rodzinnej receptury. Jest to rodzaj niezwykle kruchego herbatnika, na który składa się 27 cieniutkich warstw.

Słodycze i alkohole

Również sztandarowe bornholmskie słodycze i alkohole produkowane są w niewielkich, lokalnych zakładach. Odwiedzając manufakturę landrynek w Svaneke, można spróbować najsłynniejszych słodyczy na wyspie, a także zobaczyć proces ich powstawania. Za najciekawsze na pewno trzeba uznać cukierki o słonym smaku. W tym samym miasteczku w browarze można skosztować lokalnego piwa, które dostępne jest w kilku smakach. Także w… czekoladowym.

Zwiedzając Bornholm i chcąc spróbować lokalnych potraw, najlepiej jest wybierać wspomniane na początku stoły szwedzkie zastawione w wędzarniach daniami rybnymi i owocami morza oraz restauracje z szyldem „Regional madkultur Bornholm”. Są to lokale zweryfikowane i włączone do grona restauracji dbających o zachowanie tradycji kulinarnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *